Wednesday, June 30, 2010

KaD KaHWiN SuDaH DiPoS!!!


Minggu ni aku mmg bz dgn kad kahwin..

Last week msg kwn2 mntk alamat.. Alhamdulillah semuanya dh reply msg tu.. ada yg msg kat fb, ada yg msg kat hp & ada gak buat phone call..

Start last week dh print nama & alamat kwn2.. time ni mmg sgt teruja.. esp bila semua kata "CONGRATS ZANA".. bahagianya rasa.. msti ex B2B pernah rasa semua ni kan??

So smlm kirim cik adiey setem.. sbbnya office dia dekat dgn pjbt pos.. mlm td tampal setem pd sampul kad kahwin..




Sepanjang operasi menampal tu, hati ni rasa berdebar.. mcm x caye pun ada yg aku bakal menghantar kad kahwin aku sendiri kat kwn2..

Total 145 pcs kad kahwin utk diposkan.. balance bg by hand jer.. esp member sekolah dulu sbb rumah family masing2 dekat so hntr trs ke rumah family diaorg..

Member office aku akn bg be4 weekend ni.. kena bg kat big boss dulu, but nk bg kena tgk masa.. skrg ni big boss manjang bz jer.. tp ikut mana pun, kena bg dia dulu baru boleh bg kad kahwin tu pd yg lain..

Member2 yg prnh bg kad kahwin tu, aku mmg x mntk alamat diaorg.. aku just rujuk kad kahwin yg pernah diaorg bg dulu..

Ada juga ye rupanya blogger yg sudi bg alamat kat fb aku.. ingatkan xde blogger yg sudi dtg mjlis aku nnti.. hehehe.. really appreciate it & x sabar nk jumpa member blogger tersebut..

Dh bape kali tgk album blogger ni sbb nk kasi cam muka dia.. xdelah time dia dtg mjlis kahwin aku nnti aku x kenal dia kan.. even first time jumpa, mestilah aku cuba layan dia sehabis baik kan..

Pagi td dh bg kad kahwin kad cik adiey.. tghr td cik adiey msg bgtau yg dia dh pos kad kahwin tu.. aku harap kad kahwin tu akan sampai ke tgn kwn2 aku dgn selamat..

So skrg ni dh masuk fasa terpenting.. harap2 semuanya berjalan lancar seperti yg aku, cik adiey & keluarga harapkan..

Monday, June 28, 2010

BraCeLeT DoNe!!


Alhamdulillah.. something special utk upacara batal air sembahyang dh dibeli..

Sebenarnya, kalau ikutkan aku, aku nak cincin utk upacara batal air sembahyang.. but cik adiey kata cincin dh dpt masa tunang.. so dia nak bg bracelet lak..

Mak aku kata, biarlah adiey nak bg apa.. sbb tu mmg pemberian ikhlas seorg suami pd isteri.. so aku rasa betul gak.. xkanlah aku lak yg tentukan apa yg dia nak bg kat aku kan??

So last week cik adiey dh beli bracelet tu.. bila dh tgk depan mata, rasa sgt BAHAGIA.. sgt menepati citarasa aku.. nasib dia x beli design mcm org berumur.. hehehe.. sbb bracelet ni kan banyak design yg lebih sesuai utk org yg berumur..


Be4 tu mmg aku risau sbb takut pilihan cik adiey x ok.. even yakin dgn citarasa dia but still berdebar2 nak tgk hasilnya..

Now tgh kumpul idea nak deco gubahan utk bracelet ni mcmne.. sbbnya aku ni xlah kreatif so kenalah dptkan beberapa idea dulu..

Hope hasilnya menjadi.. nk tgk hasilnya?? kenalah tungguuuuuuuuu hari bahagia tu..

Thursday, June 24, 2010

BaJu NiKaH DoNe!!


Ni citer last week, but baru ada kesempatan nak update hari ni.. hehehehe..

So, last week, aku & cik adiey gie ambik baju nikah kat tailor masing2.. berdebar gak nak tgk hasilnya.. even dh selalu tempah baju kat situ, but still risau sbb ni baju NIKAH.. penting tu!!

Hati berdegup kencang.. risau baju x seperti yg diharapkan.. then risau if baju x muat.. hehehehe.. sbb rasanya mcm x kurus2 pun lagi.. mcmne nak kurus, mls nak bersenam.. hehehehe..

Dari jauh dh tersenyum sbb nmpk baju nikah sendiri dh siap digantung kat patung.. wah, sgt teruja..

Dari jauh, mmg nmpk baju tu seperti yang aku harapkan.. so, rasa lega.. but takut lak x muat kat badan chubby aku ni..

So, trs gie fitting.. cik adiey tunggu kat luar.. bila baju disarung ke bdn, rasa lega sgt.. sbbnya baju tu sedang elok jer kat badan aku ni..

(pic dr tepi.. saje bg hitam putih.. nak tau wrna sebenar kenalah tunggu ye.. hehehehe)

Time keluar dr fitting room, cik adiey dh tersenyum.. but tailor tu kata kena kecikkan ckit baju tu.. maknanya...????

Maknanya aku ni mcm dh mengecil ckit la.. or dia saje jahit baju tu besar eh?? kalau dia saje jahit besar, maknanya aku yg perasan bdn aku ni makin mengecil.. hahahahaha..

So, bg tailor tu kecikkan baju tu jap.. dlm 5 minit jer..

So kesimpulannya, kitaorg puas hati dgn baju nikah aku tu.. x kisah la pada org lain baju tu x cntk or design baju tu biasa2 jer, but yg penting aku puas hati..


(tgh tunggu tailor tu kecikkan baju nikah.. nmpk x buku pink tu?? ke hulu ke hilir bawak buku tu.. tu lah buku utk perancangan mjlis perkahwinan kitaorg.. segala resit, quotation, belanjawan ada dlm buku tu..)

Next, gie ambik baju nikah cik adiey.. sampai2 pun nmpk baju dh disiap tergantung kat patung..

Time ni cik adiey lak yg over excited.. (padahal baju melayu je kan?? bukan semua baju melayu design sama je ker?? hahahahaha.. xpelah, bg chance la kat dia..)

Then trs fitting.. Alhamdulillah, cik adiey puas hati dgn baju tu..


(see.. kan aku dh kata, baju melayu semua sama jer... xyah nak risau design baju tu menjadi ke x.. huhuhu.. wrna saje bg hitam putih.. wrna sebenar?? try tekalah.. hehehe)



So misi lps ni nak cari tudung nikah.. veil dh ada, dpt free time beli kain utk baju nikah tu.. then nak cari sampin utk cik adiey..

Sebenarnya risau gak nak cari tudung nikah ni.. sbb ada pengalaman x bape best time cari tudung time tunang dulu.. so tgh berfikir2 kat mana nak bei tudung & tudung jenis mcmne nak dibeli.. hope ada yg berkenan di hati aku nnti!!

Wednesday, June 23, 2010

LaGi SeBuLaN!!


Pagi td tgk ticker..

Lg sebulan jer lg.. tetiba rasa sgt berdebar..

Then mula bayangkan, lg sebulan dr tarikh ni, msti org tgh sibuk2 kat rumah mak & abh.. aku lak msti tgh berdebar2 menanti saat utk diijab kabulkan.. jadi takut lak aku fikirkan semua ni..

So skrg ni persiapan tgh rancak.. stp mggu kena blk kg.. penat mmg penat.. tp x sanggup rasanya nak biar abh & mak uruskan semuanya berdua..

Nmpknya skrg dh xleh leka2 lg.. semua persiapan kena buat cepat supaya xdelah last minute terkejar2..

Tp adatlah, msti ada gak yg x selesai lg nnti.. even kita dh rancang sehabis baik.. sbb kita hanya mmpu merancang, Tuhan yg menentukan..

Aku cuma berharap semuanya berjalan lancar..

Tuesday, June 22, 2010

PerKaHWiNaN Ex-SchooLMaTe


Sabtu lps, sempat gie 2 kenduri kahwin member sekolah aku & cik adiey..

Mula2 gie kenduri kahwin kawan aku since rumah parents dia dekat dgn umh parents aku.. sampai agak awal, pkl 12 tghr..

Sampai je trs gie bilik pengantin, but Nana tgh bersolek lg.. so decide gie mkn dulu.. lgpun cian lak cik adiey tunggu kat luar sorang2..

Lauk kenduri kat umh Nana sgt sedapppppppp.. trs x ingat diet ye.. hehehe..

Lps mkn, masuk bilik pengantin semula.. Nana dh siap solek.. but katanya sanding lama lg.. so aku just sempat bergambar dgn dia kat bilik jer.. then sempat bergambar dgn cik adiey kat pelamin Nana yg sgt cantik!!


Time ni jumpa gak 5,6 org member sekolah dulu.. sempat borak jap jer.. semua usik2 aku & cik adiey sbb x lama lg kitaorg punya turn lak..

Then trs gerak gie Bukit Rokan, kenduri rumah member sekolah cik adiey lak.. sesat cr rumah pengantin sbb rupanya peta ada kesilapan.. sampai kena berjemput dgn abg pengantin barulah kitaorg jumpa umh Zam tu..

Time ni aku mula fikir, nnti kwn2 aku yg x pernah dtg rumah aku leh jumpa x rumah aku.. xsesat ke diaorg agaknya eh.. harap semua senang cr rumah aku nnti ye..

Time sampai, pengantin tgh sanding.. so, kitaorg gie mkn dulu.. (mkn lagi ke cik zana???) aku just mkn bubur jer sbb dh kenyang..



Lps cik adiey bergambar dgn pengantin, kitaorg trs gerak blk sbb lps tu ada 2 temu janji penting.. nak tau temu janji apa, tunggu next entry ye..

Thursday, June 17, 2010

CuTi KaHWiN


Bila citer bab cuti, mstilah best kan.. dpt rehatkan bdn, tenangkan fikiran & luangkan byk masa bersama yg tersayang..

But, utk cuti kahwin bukanlah bermakna utk bersenang lenang kan?? cuti kahwin digunakan utk persiapan terakhir be4 berlangsungnya mjlis bersejarah tu..

Citer bab cuti kahwin ni, aku pasti B2B semua dh rancang utk bape hr cuti kan.. ada yg ambil awal be4 mjlis & ada gak yg ambk cuti lama after mjlis..

Semuanya bergantung pd keadaan.. ada yg ambik awal sbb mcm2 bnda yg x siap lg.. ada yg ambik cuti lama after mjlis sbb nak honeymoon lama2..

Mcm aku yg ddk jauh dr keluarga ni, mestilah kena mntk cuti awal be4 mjlis tu.. sbb maybe masih byk perlu disiapkan since aku x de kat rumah tu stp hr utk pantau perkembangan persiapan mjls nnti..

Then pg td bos aku masuk office aku.. dia tanya aku rancang utk apply cuti bila.. sbb dia kata aku x apply cuti lg..

Mmg lately ni bz sesgt sampaikan aku sendiri lupa utk apply cuti kahwin tu.. malu gak sbb sampai bos yg ingatkan.. prihatin betul la bos aku tu.. hehehe

Maybe aku x bape risau ttg cuti kahwin tu sbb aku tau cuti tu akn diluluskan.. maklumlah, aku bknnya kahwin time cuti sklh, so mmg pegawai & staff lain xkan sesajer apply cuti time tu..

So memandangkan xde pegawai lain yg apply cuti time 2, bermakna senanglah bos nak luluskan cuti aku.. mknanya if aku xde, ada lg pegawai2 lain kat office ni..

But, bila bos sendiri tanya bila aku nak apply, so hr ni jugaklah aku apply cuti tu.. insyaAllah by next week cuti tu akn diluluskan..

Just nak tanya, u all B2B mcmne dgn perancangan cuti kahwin?? cuti awal be4 mjlis? cuti lama after mjlis?

Tapi apa yg pasti gerenti u all dh rncg utk cuti kahwin, dh apply cuti kahwin or lg best kalau bos dh luluskan cuti kahwin kan??

Bguslah pd yg apply awal2, x mcm aku kan?? hehehehe..

Tuesday, June 15, 2010

DeCo-DeCo BerSaMa HiNoDe sHoP


Dah berhabuk blog ni.. nmpk sgt x de entry baru kan..

Sorry la sbb lately ni bz ckit..

So, kali ni leh la citer ttg persiapan kahwin.. since ada masa terluang ckit ni..

Sabtu lps aku x gie mana2.. kemas rumah jer.. plus cik adiey pun kerja so better habiskan masa utk kemas rumah.. then deco2 ckit rumah since bulan depan dh semestinya bz utk persiapan terakhir utk LoVeLyDaY..

Ahad pg cik adiey dtg ambik kat umh..nak gie cr brg utk hiasan hantaran.. kitaorg gie balakong.. cr hiasan utk letak chocolate & buah2an.. hiasan utk hntrn choc & buah ni jer yg x settle lg..

Kiataorg dh survey kat beberapa tempat utk hiasan ni.. dr hrga rm20/pc sampai rm5/pc.. so dh semestinya kitaorg gie beli kat kedai yg jual rm5/pc..


Korang tau x Hinode Shop ni?

Kedai yg jual barangan dgn harga rm5/pc.. kedai ni mmg best since mcm2 brgn hiasan leh beli kat kedai ni dgn harga rm5/pc.. mmg murah & berbaloi2..

Dah hrga rm5/pc so segala mcm hiasan kitaorg beli.. dr hiasan hntrn sampai hiasan utk rumah.. mmg best sgt..

Kedai ni sesuai if kita nak beli brg hiasan dgn hrga yg menjimatkan.. kedai ni ada gak kat Mid Valley, Tesco Kajang, Jusco Taman Equine & byk lg la..

So lps ni korang leh try gie kedai ni if korang cadang nak beli brgan dgn hrga yg murah.. if beli more than RM100 dpt free 1 brgan.. tu pun if korang ada member kad Hinode Shop..

So, now aku tgh gian nak mendeko2.. ala2 deko bersama eric la kan?? perasan betul zana ni..

Jom deco2!!

Thursday, June 10, 2010

HaRi BerSaMa PenGaPiT & LaGenDa BuDaK SeTaN


Semalam adalah hari bersama pengapit bg aku & cik adiey..

Kitaorg decide utk spent time masa bersama bakal pengapit kitaorg since diaorg merupakan org penting dlm majlis LoVeLyDaY nnti.. diaorg lah yg akan pastikan aku & cik adiey sentiasa ok sepanjang majlis tu nnti..

So smlm lps blk kerja, bakal pengapit nak mkn kat SR.. lps dh mkn & borak panjang, kitaorg terus balik rumah..
Dalam pkl 9 lebih, kitaorg kuar gie Alamanda since aku dah tempah tiket wayang utk aku & bkl pengapit..

Aku tempah tiket citer "LAGENDA BUDAK SETAN".. kitaorg mmg excited nak tgk citer ni.. sebab semua kata citer ni best..


Movie start pkl 10.30mlm.. movie yg membuatkan air mata mengalir.. hehehehe.. giler jiwang la aku & bakal pengapit ni kan..

Sepanjang citer tu ramai jer aweks2 yg teresak2.. masing2 pegang tisu ok.. cik abg kat sebelah bantai gelak sbb awek2 tangkap leleh tgk citer ni.. lantak la diaorg nak gelak ke apa, yg penting kitaorg feel ok tgk citer ni..

Kesimpulannya mmg x rugi la tgk citer ni.. berbaloi2..

Byk adegan romantis yg membuatkan hati perempuan berbunga2.. byk gak adegan2 sedih yg membuatkan jiwa perempuan terasa sayu.. kalau gie dgn bf, tunang or suami lg feel romantik kot.. hehehehe..

Cik adiey & bkl pengapitnya ada agenda & aktiviti lain.. mmg dh decide xmo kuar sama.. biar masing2 layan pengapit bak putera & puteri raja..

Aku & cik adiey pilih diaorg jd pengapit sbb diaorg mmg memahami kitaorg.. so, nnti diaorg xdelah mcm blurr jer bila nak jd pengapit kitaorg since masing2 dh faham perangai masing2..

Lgpun hr2 dh jumpa diaorg, so makin rapat la kan.. dh kata 1 office, so mstilah jumpa hr2 kan..

Korang pilih pengapit berdasarkan apa eh?? Sbb rumah dia dekat dgn rumah korang ke?? or sbb korang kwn baik?? or sbb diaorg tu sedara mara korang?? xpun sbb korang dh janji dr kecik yg kalau kahwin, msti dia yg jd pengapit korang??

Xkisah la sape pun yg akan jd pengapit kita kan.. yg penting kita selesa dgn org tu.. dan yg penting diaorg pun rela korbankan masa & tenaga semata2 utk pastikan hari bahagia kita berjalan lancar..

So, hargailah bakal pengapit anda!!!

Wednesday, June 9, 2010

HiV TesT DoNe

Semalam, aku & cik adiey ambik half day.. utk uruskan HIV test..

Even duduk kat Putrajaya but both of us refuse utk buat HIV test kat Putrajaya.. sbbnya leceh.. kena buat appointment dulu then kena tunggu lama utk date HIV test..

So kitaorg decided gie Klinik Kesihatan Bangi.. lgpun xjauh sgt pun Putrajaya ke Bangi tu.. HIV test kat klinik ni just ada hari Selasa & Khamis jer..

Sampai klinik around 2.30pm.. then daftar kat kaunter & tunggu no giliran dipanggil..



Tunggu dalam sejam lebih then around 3.45pm baru masuk jumpa doktor utk HIV test.. result dpt terus, xyah tunggu lama..

So, settle urusan HIV test.. next nak uruskan utk borang kebenaran semua tu.. hope semuanya dipermudahkan Allah..

Monday, June 7, 2010

NZa WeDDinG

Semalam sempat gie wedding NZa (blogger tegar)..

Ajak cik adiey teman.. since x biasa area bangi so mcm tercari2 gak lah rumah pengantin ni.. but akhirnya sampai jugak kitaorg kat rumah N..


Dari jauh dh mmg nmpk semuanya pink ye.. mmg pink sana sini.. dh mcm x nmpk wrna lain.. sweet!!

Sampai dekat pkl 1.. trs gie tgk N kat bilik.. dia tgh bergambar dgn her BFF.. so xmo ganggu.. salam, wish congrats, bg hadiah & ambik gmbr dia sekeping..

Then trs gie makan.. lama gak tunggu utk tgk N bersanding..

Sempat tgk NZa kat luar jer.. since pelamin kat dlm rumah so fikir msti ramai org kat dlm rumah tu nnti, so tu yg ambik gmbr kat luar jer..


Dah dpt gmbr pengantin, kitaorg trs gerak balik.. dapat doorgift telur.. jarang dpt doorgift telur skrg ni.. bgus gak dikekalkan tradisi lama ni..

So pd NZa,

SELAMAT PENGANTIN BARU!!! semoga hubungan cinta yang dibina berkekalan hendaknya..

Thursday, June 3, 2010

KaD KaHWiN DaH SiaP!!!


Macam x percaya bila tgk nama sendiri kat kad kahwin.. sgt teruja..

Mesti semua B2B pun teruja kan bila tgk nama sendiri & pasangan kat kad kahwin.. then mulalah rasa excited, berdebar, bahagia & takut utk menanti tarikh bersejarah tu..

Last week aku & cik adiey gie ambik kad kahwin, dgn ditemani oleh bakal adk ipar aku..

Mula2 diaorg tunjuk kad kahwin yg abh tempah.. check kad kahwin pihak aku semuanya ok.. cik adiey check kad kahwin utk pihak dia pun ok.. time ni dh lega sgt..

Bila diaorg kuarkan kad VIP, aku trs jd mcm confius.. cuba ingat blk betul ke aku tempah kad tu.. sbbnya cover depan dah sama.. cuma material kad tu mcm lain ckit..

Then aku ingat2 blk, mmg confirm material kad tu lain.. aku bgtau la kat vendor tu.. dia check blk resit.. rupanya mmg salah!!!

Even cover depan kad tu sama, but kualiti kertas tu lain.. sbnrnya ckit je beza, kalau btl2 x perasan pun.. but aku tetap kata xnak, sbb lain dr yg aku tempah..

So aku pun bgtau xnak kad yg dh siap tu sbb aku tempah lain.. even mmg xnmpk sgt beza but tetap nak mcm yg aku tempah tu..

Vendor tu ngaku dia salah.. then dia kata akn buatkan kad based on apa yg aku tempah sebelum ni.. tp kena seminggu.. aku ok jer.. sbbnya belum nak start edar pun..

But vendor tu tanya, kad yg salah buat tu mcmne??

Klau korang, korang buat apa?? sbbnya bukan salah kita kan..

Aku pun kata,

"kalau free nak la, sbb bukan slh saya"

Vendor tu jawab,

"oklah.. u ambik kad ni, saya simpan pun nak bg kat sape pulak, so u ambik & blh tmbh jumlah tetamu"

So, dpt la kad kahwin tu.. dlm hati suka lah sbb budget utk kad VIP just 400pcs jer.. but dpt 800pcs.. hehehehe.. syukur Alhamdulillah..

So bila kad VIP dh brtmbh, maka senarai baru nama tetamu utk edar kad kahwin VIP tu pun kena la tambah..

Nanti aku letak pic kad kahwin yg aku tempah tu k..

Then pd sesiapa yg nak kad kahwin aku tu & ada masa terluang utk datang majlis kahwin aku, aku akan buat entry khas utk mntk alamat korang ye.. tunggu k..

Tuesday, June 1, 2010

UpDaTe AkTiViTi HuJunG MinGGu


Berhabuk & berdebu dah blog aku ni.. mana xnya, dh 5 hr xde entry baru..

Tapi nak buat mcmne kan, bz yg melampau kat office.. so mmg xsempat nak update..

Last week aku & cik adiey blk kg.. Alhamdulillah blk kali ni dgn "sesuatu yg baru"..

Jumaat tu abh, mak, aku & cik adiey gie kenduri arwah abg ipar aku.. genap setahun pemergiannya.. rasanya mcm baru jer lagi.. apapun, Al-Fatihah utk arwah abg iparku..

Balik kenduri cik adiey gie solat jumaat dgn abh.. aku operasi membuta.. hehehehe.. ngantuk sbb mlm sblm tu sampai kg lewat ckit..

Lepas cik adiey blk solat jumaat, terus gie umh bkl mertua.. ada hal yang perlu dibincangkan.. bakal mak mertua rupanya dh beli mcm2 utk majlis sambut menantu..

Memang happy la bila bakal mak mertua keluar semua brg kelengkapan utk majlis.. makin ecxited.. syukur Alhamdulillah segalanya berjalan lancar..

Sabtu mmg x ke mana.. since cik adiey nak uruskan persiapan kat rumah dia.. aku lak follow abh & mak gie kenduri kahwin.. wrna tema utk 2,2 majlis kahwin tu sama dgn wrna tema LoVeLyDaY aku nnti.. so dpt la idea ckit2..

Ahad pg gie ambik kad kahwin.. ada kisah best disebalik kad ni.. next entry la aku citer kot.. tunggu k..

So kiranya balik kg ni just utk luangkan masa bersama family.. xde buat persiapan sgt pun.. maybe blk lg sekali akn buat persiapan dgn lebih rancak .. chaiyok2 zana!!

Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...