Tuesday, May 31, 2011

Encik Suami Masuk Berita Harian!!!!


Hati berbunga riang bila nampak wajah encik suami masuk Berita Harian.. senyum sampai ke telinga hari ni.. x jemu2 menatap wajahnya.. susah nak dapat peluang berharga ni.. tu yg teruja nak cerita dalam blog ni.. hihihi..

Kisahnya macam ni.. encik suami pernah daftar untuk Cabaran Pematuhan Lampu Isyarat awal tahun ni.. lepas join cabaran ni, berangan la encik suami untuk jadi pemandu berhemah & cuba elak dari langgar lampu isyarat.. tapi ada kalanya gagal jugak.. huhuhu..

Tapi ada 1 hari tu, orang Perbadanan Putrajaya call encik suami.. katanya encik suami terpilih sebagai pemenang Cabaran Pematuhan Lampu Isyarat.. orang tu suruh encik suami datang ke pejabat Perbadanan Putrajaya untuk acara penyampaian hadiah.. masa tu,aku macam x percaya jugak.. tapi bila orang Perbadanan Putrajaya hantar sms, barulah aku percaya..

Memandangkan hari penyampaian hadiah (24 Mei) tu hari bekerja, aku x dapat la nak temankan encik suami.. so encik suami pergi ambik hadiah tu dengan kawan office dia.. sepanjang penyampaian hadiah tu, encik suami update la aktiviti yg ada kat situ dekat aku.. masa tu, dia ada kata tentang sesi bergambar dengan Berita Harian.. beria dia kata akan masuk surat khabar..

Makanya, selaku isteri yg prihatin, setiap harilah aku ni menatap Berita Harian di awal pagi.. punyalah semangat kan.. mana x semangatnya, bukan senang nak tengok gambar insan tersayang terpampang dalam surat khabar kan.. 6 hari menanti wajah encik suami masuk Berita Harian, tapi hampa sebab x de pun berita tentang tu (ayat macam putus cinta.. hahahaha)..

Malam tadi encik suami kata, maybe berita tu x kan masuk sebab dah seminggu kan.. so pagi tadi aku pun lambat la baca Berita Harian.. tapi bila tengah sedap belek2 surat khabar, nampak wajah encik suami!!!! happy!!!!

Bila nampak wajah & senyuman encik suami tu, terus call encik suami.. encik suami berkali ganda happy.. then, terus call family untuk "paksa" diaorang beli Berita Harian.. hihihi.. mestilah happy kan bila nampak wajah insan tersayang masuk surat khabar.. apatah lagi dengan berita yg baik.. berita tentang pemandu berhemah, siapa x happy kan??


P/S: senyum sepanjang hari..


Family Gathering at Port Dickson


Family gathering kat Port Dickson ni last minute punya planning.. walaupun last minute, tetap meriah.. sempat berkumpul dengan mak, abah & 3 orang adik beradik untuk family gathering kali ni.. 8 orang anak buah yg sememangnya excited nak mandi laut buatkan keadaan bertambah riuh rendah.. kalau dapat kumpul 12 orang anak buah, mesti bertambah heboh..



Sampai Port Dickson petang sabtu.. petang tu just sempat berjalan kejap jer kat pantai Teluk Kemang.. kitaorang sewa homestay jer untuk bermalam, sebab kebanyakan hotel dah fully booked.. kalau ada pun, dah tentu mahal.. homestay ni pun best.. harga pun sangat berpatutan..


Pagi Ahad aktiviti yg ditunggu.. mandi laut!!! dah lama sungguh aku x mandi laut.. beria2 nak mandi laut.. tapi sampai laut, mood nak mandi laut terus ke laut.. tetiba macam xnak mandi la pulak.. ngada betul perasaan aku masa tu.. mood nak bergambar jer lebih..

Encik suami sibuk melayan karenah anak buah.. lagipun budak2 tu memang suka lebih kat encik suami.. katanya "pak su baik, mak su garang".. huhuhuhu.. macam mana aku x garang, korang suka buat nakal..


Aku pulak sibuk buat aktiviti dengan anak buah aku yg sulung.. aktiviti bergambar di tengah laut!! hahahaha.. ni semua sebab anak buah aku la.. dia memang suka bergambar, so aku pun layan jer la.. lagipun dah lama mood nak bergambar tu hilang.. ntah pergi mana pun aku x tau.. maybe sebab rasa badan ni makin berisi so malu nak ambik gambar.. hahahaha..


Family gathering kali memang seronok!! hope ada kesempatan untuk luangkan masa bersama2 lagi.. happy!!


p/s: mood aku sekarang ni kerap berubah2..

Monday, May 30, 2011

Salma Juara Mentor 5!!



Tahniah buat Salma, juara baru Mentor 5.. pertama kali tengok Salma menyanyi masa konsert pembukaan, aku dah memang suka dengan suara Salma.. memang best!!

Alhamdulillah rezeki Salma jadi juara Mentor 5 malam tadi.. persembahan Salma malam tadi memang best.. suara dia memang sedap untuk kita dengar.. paling aku suka, lagu baru Salma.. meremang bulu roma ni masa dengar dia nyanyi.. terbaik!!!!


Untung Erra Fazira sebab ada protege macam Salma.. mentor pun dapat habuan yg best kan.. congrats jugak untuk Shiha & Iqa!!

P/S: korang sokong siapa?

Sunday, May 29, 2011

Bercuti Di Port Dickson

Sekarang ni tengah menghirup udara segar Port Dickson.. angin bertiup sepoi2 bahasa.. nyamannya....

Percutian ni sebenarnya last minute punya planning.. nasib baik dapat cari homestay untuk tido malam tadi.. maklumlah sekarang ni musim cuti sekolah, so kebanyakan hotel dah fully booked..

P/S: dah lama giler x mandi laut.. seronok!!

Friday, May 27, 2011

TiPs CinTa SuaMi IsTeRi



Cinta!!! bila dilamun cinta, semuanya indah belaka.. segalanya dirasakan bahagia.. hati mula berbunga2 gembira.. senyum pun boleh sampai ke telinga..

Tips Cinta Suami Isteri:

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.


2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.


3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang anda tahu pasangan pasti menyukainya.

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

19. Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini, jadikanlah ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa rasa ragu dan malu.


Thursday, May 26, 2011

One Million Youth Gathering Putrajaya


Putrajaya sekarang ni tengah sibuk untuk sambutan Hari Belia Malaysia 2011..

Himpunan Sejuta Belia di Putrajaya ni sememangnya acara yg cukup besar dan meriah.. banyak jugak jalan yg ditutup untuk pastikan aktiviti dapat berjalan lancar.. sepanjang jalan dah boleh nampak banyak booth yg akan dibuka sempena program ni..


Selaku warga Putrajaya, haruslah ambik tau tentang program2 kat Putrajaya ni kan.. nanti orang kampung tanya, senang nak citer.. huhuhu..


Pada yg tau maklumat lanjut lanjut tentang aktiviti Hari Belia Malaysia 2011 ni, cuba try tengok laman web rasmi Hari Belia Malaysia 2011 ni.. banyak betul informasi menarik yg kita boleh tau.. boleh tau aktiviti kat setiap kawasan.. memang terlalu banyak aktiviti!!! siap gabung dengan Jom Heboh, so memang heboh la Putrajaya weekend ni..


Aku just boleh ambik tau jer program ni.. nak pergi tu mungkin x berkesempatan.. sebab ada family gathering weekend ni.. so pada geng2 blogger Putrajaya, kalau pergi program ni sila update cerita dalam blog yer.. hihihi..


P/S: if ada masa terluang, bolehlah korang datang Putrajaya untuk meriahkan sambutan Hari Belia Malaysia 2011 ni..


Tuesday, May 24, 2011

Tak Suka Situasi Macam Ni

Hari ni lambat update blog.. dari pagi ada jer yg mengganggu.. baru nak breakfast, dah ada yg panggil.. lepas setengah jam baru dapat sambung breakfast.. tu pun dah x de selera sebab feel nak makan tu dah terganggu.. x suka situasi macam ni..

Lepas sambung breakfast, masih ada yg mengganggu.. masa ni cuba jugak bertahan walaupun dalam hati dah memberontak.. bukan x nak tolong, tapi keje aku sendiri masih x siap.. kalau aku asyik tolong orang lain, bila pulak keje aku sendiri nak siap?? bila sampai tengahari asyik diganggu, mood terus hilang.. kallau sampai waktu lunch pun sibuk nak mengganggu, memang x best sesangat la kan.. x suka situasi macam ni..

Sekarang ni mood nak update blog dah macam jauh pulak.. x tau kenapa.. mood bergambar pun dah berkurangan.. kamera dah lama tersimpan rapi.. maybe sebab kebelakangan ni terlalu sibuk di pejabat sampai mood nak buat perkara yg aku suka pun dah menghilang.. x suka situasi macam ni..

P/S: hope mood nak update blog tu cepat kembali.. x suka bila tengok blog sunyi dari entry baru..


Monday, May 23, 2011

Pencuri Kredit!!

Pagi yg ceria.. sekarang ni pagi2 agak ceria sebab kat office setiap pagi dengar lagu Senyum.. so bila dengar lagu tu memang hati jadi gembira jer..

Weekend yg lepas biasa2 jer.. pagi Sabtu bangun agak awal.. lepas breakfast terus ke office.. semuanya gara2 5S.. encik suami terpaksa ditinggalkan di rumah.. stay kat office sampai tengahari.. sampai rumah terus masak.. rasa bersalah sebab tinggalkan encik suami di rumah.. lepas makan, tengok tv then terlelap depan tv.. mana x bertambah berat badan ni.. lepas makan terus jer nak tido.. huhuhuhu..

Semalam just stay kat rumah.. since adik ipar, biras & anak buah ada kat rumah aku so terasa riuh cikit rumah tu.. kalau x, cuma berdua jer.. bila ada anak buah kat rumah tu, memang seronok giler.. asyik nak main dengan dia.. aku punya perangai kalau dah nak main dengan budak kecik memang malas nak buat semua benda.. nak mengemas pun rasa malas.. sebab bila kita mengemas, dia pun nak mengemas sama.. so jawabnya, weekend yg lepas aku x sempat nak mengemas rumah.. huhuhuhu..


Semalam petang bawak budak kecik tu gie jalan kat Alamanda.. dia suka pulak naik escalator.. turun naik escalator jer kejenya.. memang kelakar..

Masa tu jugak aku sempat gie celcom untuk aktifkan balik nombor telefon aku.. nasib baik boleh dapat balik nombor aku.. aku sayang betul nombor tu.. dah 11 tahun aku guna nombor tu.. aku x pernah tukar nombor telefon selama 11 tahun & rasanya x mungkin jugak aku akan tukar ke nombor lain.. nombor tu sungguh berharga bagi aku!!


Masa on balik hp, terus check baki kredit.. terus rasa bengang sebab orang yg jumpa hp aku dah habiskan kredit kat hp aku... dah la ambik hp aku, kredit aku pun dia kebas.. hampeh betul!!!!!!


Friday, May 20, 2011

Petua Menambat Hati Suami

Hari Jumaat yg indah.. hari yg bagus jugak untuk kita belajar ke arah kebaikan.. hari ni just nak share tentang petua menambat hati suami.. hope kita boleh cuba amalkan demi perhubungan suami isteri yg lebih bahagia.. insyaAllah..

1. Selalu berdoa agar suami sentiasa menyayangi kita. Bila suami balik dari kerja, tegur dan sentuh suami sebelum kita membuat kerja-kerja lain.

2. Tunjukkan keprihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan suami sepanjang hari. ( jika suami dalam mood yang sesuai) Belajar dan berlatihlah untuk mendengar dengan baik dan bertanya dengan tepat. Jangan tergesa-gesa untuk menyelesai masalah suami. Apa yang lebih penting ialah memberi perhatian dan simpati.

3. Luangkan masa yang betul-betul "berkualiti" sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari kepada suami.

4. Tanya ibu mertua, abang atau kakak ipar mengenai hadiah yang disukai oleh suami dan belikan hadiah tersebut sebagai cenderahati atau untuk memujuk.

5. Beri pujian terhadap penampilan suami.(rambut, wajah, pakaian kacak, kesederhanaan dan seumpamanya).

6. Cepat-cepat pujuk bila suami marah atau berkecil hati. Minta bantuan suami hanya jika sesuai. Sesuai pada masa, tempat dan jenis profesyennya.

7. Elakkan suami dari menunggu terlalu lama terutama bila bersiap.

8. Bila suami memberitahu yang dia akan pulang lewat, ucapkan terima kasih kerana memberitahu. (Lebih baik beritahu dari tidak beritahu langsung )

9. Bila suami meminta bantuan, buatlah dengan serta merta dengan ikhlas dan gembira dengan tidak mengungkit atau banyak komen. ( sesungguhnya Allah sangat gembira perbuatan yang demikian).

10. Ucapkan kata-kata sayang yang romantik pada suami sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Jika kita marah, tunggu hingga sejuk. Bila sudah sejuk beritahu suami apa yang mengganggu fikiran secara sopan. Jangan sesekali salahkan suami.

11. Bila suami bercakap, beri perhatian sepenuhnya, hentikan apa jua pekerjaan yang sedang dilakukan. ( jika boleh )

12. Bila ingin memesan barang untuk dibeli oleh suami, senaraikannya di atas kertas.Jangan buat suami terpaksa pergi ke kedai 2 atau 3 kali.

13. Tanya suami bila dia ingin berehat atau tidur.

14. Peluk suami dengan penuh kasih sayang sebanyak 7 kali sehari.

15. Telefon suami di tempat kerja hanya apabila ada perkara penting/ kecemasan sahaja. Telefonlah dengan lebih kerap apabila suami menggalakkannya.

16. Jika suami perlu menjauhkan diri sekali-sekala, tanya bila dia akan pulang. Fahamilah, dia perlu bersendirian utk berfikir.

17. Jangan ganggu suami ketika dia sedang asyik melakukan sesuatu yg memerlukan penelitian.

18. Jika suami marah, jangan sekali-kali menjawab, hanya tunduk dan diam (walau pun kita tak bersalah ). Terangkan keadaan yang sebenar selepas dia sejuk.

19. Bila meminta bantuan suami : terangkan pada suami dengan jelas mengenai kerja kerja rumah yang perlu bantuan. Beri pilihan kerja yang disukainya. Jangan menyuruh-nyuruh & gunakan perkataan yg sesuai dan lemah lembut.

20. Pesan kepada suami untuk menelefon rumah apabila out-station. Jangan marahi dia jika dia tidak berbuat demikian cuma terangkan akan kerisauan kita apabila tidak mendapat berita.

21. Sentiasalah kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

22. Sokong pendapat suami kalau pendapatnya berbeza dgn org lain.

23. Peluk dan belai suami sekali-sekala tanpa implikasi seksual.

24. Bila keluar berkereta: Jangan ganggu suami yang sedang memandu ( walau pun ada jalan yg lebih dekat atau kita sendiri boleh memandu dgn baik.).

25. Jangan menunjuk-nunjuk yang kita tahu jalan selagi tidak dipinta berbuat demikian. Jangan berleter bila suami tersalah jalan semasa memandu. Bersangka baik apabila tersesat jalan.

26. Sabar dan tenang bila mendengar cerita atau masalah suami.

27. Jangan tukar-tukar saluran televisyen bila menonton bersama suami.

28. Jaga maruah suami terutama di khalayak ramai dan ikut kehendak suami diketika itu.Segala bantahan boleh dilakukan semasa berdua-duaan.

29. Bila berpegangan tangan, peganglah sebagaimana yg disukai suami.

30. Buatlah air minuman untuk suami tanpa diminta dan tanpa bertanya "Abang nak minum air apa?" atau " Abang nak minum ke?"

31. Bila makan diluar, berilah peluang pada suami untuk memilih tempat / meja mana yang disukai. Tanyakan pada suami bagaimana kita perlu berkelakuan dikhalayak ramai ketika disisinya.

32. Sentiasa bersegera apabila bersiap & jgn tiba-tiba ingin menukar baju yg dipakai.

33. Sentiasa lebihkan suami daripada anak-anak. (jika sesuai)

34. Belikan hadiah-hadiah praktikal dari semasa-ke semasa:- tali pinggang, kasut,cermin mata hitam dan seumpamanya.

35. Beri layanan istimewa pada suami di hari-hari istimewa. Pergi " dating" atau " berbulan madu" sekali sekala.

36. Jika suami melakukan kesalahan / kesilapan, jangan sesekali menempelak atau "pulangkan paku buah keras ".

37. Hantar kad ucap selamat pada hari-hari istimewa.

38. Urut mengurut suami dari semasa ke semasa.

39. Layanlah suami sepertimana kita melayannya semasa baru-baru kenal dahulu.



Thursday, May 19, 2011

Percaya Pada Tafsir Mimpi???


Pagi semalam encik suami cerita tentang mimpi dia.. masa dengar, aku senyum jer.. sebabnya kalau betul mimpi tu menjadi kenyataan, sememangnya akulah orang yg paling gembira sekali.. tapi bila fikir selalunya mimpi bawak maksud terbalik, terus jadi x sedap hati.. sampai office pagi semalam, terus google untuk cari tafsir mimpi.. memang kita x boleh percaya sangat pada tafsir mimpi ni, tapi perasaan membuak2 nak tau tu membuatkan aku terus search tentang maksud mimpi tu..

Lepas search, terus rasa x sedap hati.. sebabnya kalau ikut tafsir mimpi tu, akan ada masalah/aral yg akan melanda.. tapi aku cuba fikir positif, anggap semua tu tafsiran jer.. biasalah manusia kan.. cuba kalau tafsir mimpi tu bawak maksud baik, mesti kita terus percaya kan.. tapi kalau bawak maksud x baik, sedaya upaya kita nak sedapkan hati kita mengatakan semua tu hanyalah mitos ataupun sekadar tafsiran orang jer..

Sampailah petang semalam, aku cuba untuk sedapkan hati.. niat di hati x nak bagitau encik suami tentang tafsir mimpi tu.. sebab x nak dia pun turut rasa susah hati.. so diamkan sajer.. balik dari keje, singgah Petronas.. cadangan awal memang xnak singgah Petronas tu, tapi entah kenapa sampai jugak aku kat Petronas tu.. selesai urusan kat Petronas, terus balik rumah..

Sampai rumah terus masuk dapur.. sebab aku x sempat lunch semalam, so aku terus siapkan minum petang sebab perut dah rasa lapar.. masa ni semuanya ok2 jer.. sampailah lepas Maghrib, aku tanya encik suami samada nampak hp aku ke x.. encik suami kata xnampak.. puas cari dalam handbag, tapi x jumpa.. selongkar 1 rumah cari hp, tapi still xjumpa.. encik suami cuba call, masih dapat dihubungi.. cuma aku cakap kat encik suami yg hp aku tu still in silent mode.. so mungkin susah nak detect kat mana hp tu walaupun kita call..

Setengah jam cuba mencari kat rumah & dalam kereta, but still x jumpa.. bila call masih boleh dihubungi.. masa ni aku dah dapat rasa hp aku dah hilang.. tapi encik suami tetap berusaha nak cari.. lepas 45 minit cuba cari hp & call hp tu, akhirnya perkataan yg paling sedih terpaksa aku dengar.. "b, dah x dapat call hp b....."

Masa tu terus air mata mengalir.. hakikat yg agak sukar untuk diterima.. pengalaman kali kedua hilang hp.. tapi perasaannya masih sama.. sedih, kecewa & sayu.. hp ni x sampai 4 bulan lagi aku guna.. tu yg buat aku sedih sangat.. sedih bila ingat balik semua gambar yg aku x sempat transfer lagi ke pc.. banyak memori dalam hp tu.. banyak application yg aku suka kat hp tu.. walaupun hp tu murah, tapi aku terlalu sayangkan hp tu.. maybe sebab banyak application yg boleh buatkan hari2 aku ceria..

Bila dah agak cool cikit, mula ingat balik tentang hp tu.. risau jugak kalau ada yg cuba salah gunakan application dalam hp tu.. sebabnya aku x tutup pun account fb, blogger android, ym & e-mail aku kat hp tu.. so kalau ada yg nak salah gunakan account tu, memang teruk la kan.. harap2 xdelah..

Malam tadi 2 kali mimpi jumpa hp tu.. 2 kali jugak encik suami cuba terangkan yg tu mimpi jer.. aku ni pulak beria kata bukan mimpi.. hahahaha.. teruk betul aku ni.. encik suami beria2 kata aku mimpi, tapi aku beria2 kata dengan dia yg aku x mimpi.. encik suami kata, orang tua selalu kata yg mimpi selalunya bagi maksud terbalik.. kalau aku mimpi jumpa hp tu, maknanya aku xkan jumpa hp tu balik.. so aku cuba terima hakikat walaupun susah..

Lepas tu mula teringat balik tentang mimpi encik suami & tafsirannya.. adakah hp ni hilang ada kaitan dengan mimpi encik suami semalam?? adakah sebab aku asyik fikir tafsir mimpi tu sampai perkara ni betul2 terjadi?? tapi rasanya macam x berapa ok kalau kita nak percaya semuanya terjadi sebab mimpi encik suami tu kan.. sebabnya, semua yg terjadi ni dah ditetapkan Allah.. semuanya dah tertulis, kita kenalah redha dengan ketentuan-Nya..

Maybe ada hikmahnya hp aku hilang, just sekrang ni aku x tau lagi apa hikmahnya.. cuma take time jugak la untuk aku ok sepenuhnya.. sekarang ni fikiran masih ingat kat hp tu.. aku xpasti samada hp tu tercicir masa kat Petronas or masa tengah tunggu encik suami dekat lobi office ni.. betul2 x pasti.. lepas ni sape yg call atau msg, mesti aku kena tanya "siapa tu? sorry sebab hp zana hilang so x ingat ni no sape..".. aku pulak jenis x simpan no phone dalam buku ke, pc ke.. so agak susah jugak la kan.. lepas ni kena lebih berhati2.. x boleh selalu cuai.. ni dah kali ke2 hilang hp.. so kalau boleh x nak terjadi kali ke3..

p/s: korang percaya ke pada tafsir mimpi??? aku dah xnak beli hp baru sebab fobia la pulak.. pakai hp lama jer..


Wednesday, May 18, 2011

Masa Mencemburui

Masa terlalu mencemburui aku untuk update blog minggu ni.. semuanya kerana 5S.. hari2 menatap keje 5S sampaikan keje hakiki dah tertangguh untuk beberapa minggu.. sungguh menyeksakan tapi terpaksa juga diteruskan.. masa berehat agak kurang.. masa blogwalking memang jauh sekali.. InsyaAllah penat ni berkurangan minggu depan.. tapi mungkin bersambung seminggu kemudian.. adoi, semuanya keranamu 5S!!!

Mood nak update blog macam berkurangan.. entah kenapa tetiba dapat perangai ni.. dulu suka update blog.. sekarang ni macam malas jer.. x suka perangai ni!!! huhuhuhu.. hope perangai ni x berpanjangan..

P/S: hope aku akan terus update blog...


Monday, May 16, 2011

Betul2 Monday Bluesssssssss

Hari ni betul2 Monday Blues bagi aku.. serba kelam kabut.. serba kalut.. serba serbi ada.. semuanya gara2 weekend yg agak bz.. bangun pagi tadi pun agak malas2.. lepas tu fikir esok cuti, lagilah rasa malas jer nak gie keje.. hihihi..

Sabtu penat mengemas rumah dari pagi sampai ke petang.. sebabnya dapat last minit call yg mengatakan family mertua & sedara mara family mertua akan bermalam kat rumah aku.. kalau setakat family mertua mungkin ok lagi kot tapi bila melibatkan sedara mara, memang kena berkemas lebih cikit la kan.. kena siapkan tempat bermalam untuk untuk 15 orang.. terkejut jugak masa mula2 dapat info ni.. rumah x de selerak sangat sebab tinggal berdua cuma nak pastikan orang rasa selesa bila ada kat rumah tu agak mencabar jugak..


Wah, aku rasa nak terima tetamu yg agak ramai bermalam di rumah adalah cabaran yg besar bagi aku yg baru 10 bulan kahwin ni.. sebab selalunya yg datang bermalam kat rumah just family aku & family mertua.. tu pun paling ramai 5 orang.. tapi bila 15 orang, terus kira bantal & selimut.. hahahaha.. sungguh lawak masa kira bantal dengan encik suami.. siap pergi Alamanda untuk beli bantal sebab bantal x cukup.. hahahaha.. sungguh kenangan bila shopping bantal dengan banyaknya di hari tanpa bag plastik..


Masa family mertua & sedara mara dah nak sampai, bukan main risau lagi aku.. risau kalau diaorang rasa x selesa ke kan.. nasib baik semuanya ok2.. since katil ada 3 jer, so maka yg lelaki & bujang2 tu tido bawah la yer.. nasib baik jugak ada karpet lebih untuk aku bentang..

Syukur Alhamdulillah segala urusan dipermudahkan Allah.. walaupun last minit punya persiapan, tapi aku tetap happy.. aku selalu dengar orang tua kata, "kalau orang datang rumah kita, insyaAllah rumah kita akan berseri & dimurahkan rezeki.. insyaAllah"..

P/S: bagi aku betul2 cabaran untuk sediakan tempat bermalam untuk tetamu yg agak ramai jumlahnya tapi mungkin bagi sesetengah orang yg dah selalu terima tetamu ke rumah mesti rasa biasa jer kan.. so sorry la kalau ada yg kata, "eleh, baru 15 orang datang bermalam kat rumah pun nak kecoh".. yg penting aku dah rasa pengalaman berharga ni di usia 10 bulan perkahwinan..



Thursday, May 12, 2011

Panggilan Telefon Misteri

Tadi masa tengah blogwalking kat blog kesukaan aku, jumpa satu link yg sangat misteri.. terlalu misteri sampai aku x jadi nak buat keje.. misteri sampai aku rasa x tentu arah..

DD, link ni memang buat zana x senang duduk ok.. asyik teringat2 jer.. sekarang ni zana pulak yg takut nak angkat call.. hihihi.. lepas tu nak gelak pun teringat cerita misteri ni.. bila misteri ni nak berakhir???

Kalau korang nak rasa pengalaman misteri ni jugak, baca la kisah misteri ni.. tapi jangan salahkan aku if korang pun jadi x tentu arah macam aku.. sebab memang misteri..............

p/s: hope dapat tau ending cerita misteri ni...


MC

Semalam x sempat update blog.. sebabnya, tuan blog MC la.. demam yg agak teruk jugak.. dah pergi klinik kerajaan but still x sihat lagi so decided pergi klinik swasta.. suhu badan agak tinggi, so doktor bagi MC.. masa pergi klinik tu, selsema & batuk memang teruk... suara memang dah rock habis.. hihihi..

Hari ni dah rasa sihat sikit.. demam pun rasanya dah x ada, cuma still rasa lemah.. selsema masih x ok.. nak tido pun x lena sebab hidung tersumbat.. sakit tekak masih ada, cuma suara dah ok cikit & x rock macam semalam..


Masuk office hari ni banyak kerja nak kena siapkan.. lagi2 bila boss dah masuk office balik setelah seminggu x masuk office.. so banyak benda nak refer kat dia.. hope mood dia ok2 jer..


X sempat nak balas kunjungan korang lagi.. insyaAllah tengahari nanti aku blogwalking & balas comment2 korang..

p/s: doakan aku cepat sihat yer.. thanks guys!!



Tuesday, May 10, 2011

SMS & HP Lepas Kahwin

Pagi ni dengar Hot FM.. isu tentang sms yg paling lama pernah korang simpan.. bila check balik hp aku, x banyak sms yg aku simpan.. maybe hp baru kan.. but bila check hp lama, ada sms daripada encik suami masa saat2 kitaorang nak bertunang setahun yg lepas.. tu lah sms yg paling lama aku simpan..

Masa zaman sebelum kahwin memang sayang nak delete sms daripada encik bf (encik suami la).. sebabnya kalau rindu boleh la jugak tengok semua sms tu kan.. hihihi..


Lepas kahwin, family banyak perli aku.. katanya kalau nak telefon aku, telefon waktu office hour jer.. tu pun bergantung pada nasib.. kalau aku x bz or x ada meeting, dapatlah aku jawab call tu.. lepas office hour, aku sendiri x pasti kat mana hp aku.. sebab tu lah family aku kata, "adk kalau dah balik rumah & berkepit dengan adiey mesti bunyi hp pun x dgr".. hahahahaha..

Sudahnya, family aku sekarang akan call encik suami jer.. sebab diaorang malas nak tunggu aku angkat hp..
kalau aku dengar pun x sempat nak angkat sebab membebel cari hp kat mana..

Aku just ingat tentang hp aku bila nak tido jer.. sebabnya nak make sure dah set jam untuk bangun esoknya.. so masa tu lah akan nampak segala sms & miscall yg x sempat aku jawab.. huhuhu.. teruk betul kan..

Perangai x ingat hp kat mana ni antara perubahan aku lepas kahwin.. kalau dulu, hp wajib dibawak ke sana sini.. kalau hp tinggal, rasa macam serba serbi x kena.. kalau yg tengah bercinta mesti faham situasi ni kan.. dulu masa hp aku hilang, memang macam orang gila.. sayang dekat semua sms & gambar dlm hp tu.. sengsara betul masa tu!

Tapi ni bukanlah bermakna semua orang x penting dalam hidup aku sampai aku x layan semua call & sms.. cuma, memang aku sendiri susah nak pastikan kat mana hp aku lepas office hour sebab bila balik rumah banyak jugak tanggungjawab yg lain menanti.. tapi aku akan pastikan jugak semua miscall & sms yg x berjawab tu akan aku reply sebelum aku tido..

Pengalaman sms & hp korang??

P/S: bahaya cara aku ni sebenarnya.. kalau ada hal kecemasan maybe akan jadi masalah kalau aku lambat angkat call kan.. so aku akan cuba berubah lepas ni..




Monday, May 9, 2011

Yong Tau Foo Buatan Zana


Lama dah x buat entry makan2.. maybe sebab kebelakangan ni aku & encik suami x berapa sihat so selera makan adalah ke laut.. bila selera dah ok, so mood nak masuk dapur tu agak lebih cikit la kan..

Minggu lepas aku cuba buat yong tau foo sendiri.. tapi xdelah 100% resepi aku.. hahahaha.. macamne tu??


Kisahnya, aku just beli bahan untuk buat yong tau foo.. balik rumah tinggal rebus & masak jer.. konon rajin nak buat sendiri & x nak beli yong tau foo kat kedai la kan.. beli segala macam bahan untuk yong tau foo.. encik suami kata aku beli bahan macam nak makan ramai jer, padahal makan berdua jer.. hihihi

Then beli 2 jenis sos untuk makan dengan yong tau foo.. senang betul zaman sekarang ni kan, sos untuk kuah yong tau foo pun ada jual..

Balik keje terus rebus bahan tu.. rebus agak lama jugak sebab nak pastikan semua bahan tu masak.. lepas tu masak 2 campuran sos tadi.. masa ni bau yong tau foo memenuhi ruang dapur.. terus rasa lapar.. hihihihi..



First time buat sendiri mestilah ada kekurangannya kan.. kuah tu agak pedas cikit.. kali kedua aku masak dah ok sebab aku dah lebihkan sos yong tau foo yg manis tu.. lepas ni kalau teringin nak makan yong tau foo boleh la buat sendiri jer kan..

P/S: sbb ada yg tanya beli sos ni kat mana, meh aku bagitau.. aku beli sos ni kat pasar yang jual bahan basah kat Presint 8 yer.. senang nak cari sebab kedai yg jual sos ni paling depan & tengah sekali..


Hari Ibu & Happy Weekend


Mood Hari Ibu masih terasa.. maybe sebab xdapat jumpa mak & mak mertua kesayangan pada Hari Ibu semalam.. cuma suara yg kedengaran bagi melepaskan rindu.. bahagia bila dapat dengar suara & wish Hari Ibu pada kedua insan tersayang ni.. sesungguhnya mereka berdua terlalu berharga bagi aku..


Aku rasakan terlalu beruntung sebab memiliki mak & mak mertua yg terlalu sayangkan aku.. yg paling best bila kedua2nya pandai masak!! setiap kali balik kampung boleh request macam2 untuk makan.. dah kahwin pun still nak mak & mak mertua masak bila balik kampung.. teruk betul perangai puan zana ni kan.. huhuhu..

Pagi ni buka blog dengan perasaan terharu.. aku terima banyak komen positif tentang last entry aku.. syukur Alhamdulillah sebab masih ada yg sudi ambil berat tentang aku.. thanks guys for ur support.. really appreciate it!!


Weekend semalam dihabiskan dengan melayan karenah encik suami.. maklumlah kebelakangan ni kitaorang jarang dapat luangkan masa bersama on weekend sebab kesibukan keje.. bila dapat berkepit 2 hari ni, memang digunakan sepenuhnya untuk bersama encik suami.. banyak jugak perkara penting yg dapat diselesaikan weekend hari tu.. thanks husband for the great weekend!!


P/S: dah lama x buat entry makan2.. petang ni nak curi2 masa update cerita tentang makan2 la..


Friday, May 6, 2011

Sayu & Pilu

Assalamualaikum.. sekejap jer dah masuk hari Jumaat kan.. hari ni aku lambat update cikit sebab terlalu banyak aktiviti yg perlu diselesaikan.. mood nak buat keje agak sedikit kurang sebab big boss & kebanyakan boss xde.. hihihihi.. lagipun Jumaat memang banyak aktiviti 5S jer.. tapi 5S pun kira keje yg berat jugak, habis kena perah otak untuk dapat idea terbaik..

Semalam masa tengah best blogwalking, baca entry sorang blogger ni.. sayu jer hati aku baca entry tu.. maybe aku turut rasa apa yg dia rasa.. orang sekeliling yg x mengalami mungkin x kan faham perasaan ni.. semua tu rezeki dan kuasa Allah.. sebagai manusia, kita hanya mampu merancang, berusaha, berdoa & bertawakal.. selebihnya kita serahkan pada yg Maha Esa..

Lepas jer baca entry tu, aku dapat jumpa banyak link tentang blogger yg alami situasi yg sama.. Alhamdulillah, bila baca blog blogger2 tu, aku rasa lebih bersemangat.. hope rezeki yg dinanti akan tiba juga.. cepat atau lambat, semuanya ketentuan-Nya.. insyaAllah..

p/s: redha dengan ketentuan-Nya


Thursday, May 5, 2011

Minor Operation!!

Semalam lepas balik keje, encik suami paksa jugak aku ke klinik.. semalam keadaan aku agak teruk.. dengan sakit gigi, di tambah pulak dengan batuk, sakit tekak & selsema.. pakej betul kan..

Mula2 pening jugak nak pergi klinik yg mana.. kalau pergi klinik biasa, klinik tu boleh tau tentang gigi ke? kalau pergi klinik gigi, selsema & batuk aku macamne pulak??

Ada officemate ni cadangkan aku pergi klinik biasa dulu.. sebabnya gigi aku sakit sebab nak tumbuh, bukan sakit sebab rosak.. so maybe klinik biasa akan bagi ubat tahan sakit untuk kurangkan bengkak kat gusi tu.. so aku pun terus jer gie klinik biasa..

Masa jumpa doktor, dia kata aku x demam.. memang aku akui yg aku x demam.. cuma sakit gigi tu yg buatkan aku rasa macam lemah seluruh badan.. doktor kata memang gigi tu nak tumbuh cuma ruang untuk gigi tu tumbuh sempit cikit.. so tu yg buatkan aku rasa sakit..


Doktor bagi ubat demam (walaupun aku xdemam), antibiotik & ubat tahan sakit untuk sakit gigi, ubat selsema, ubat batuk.. doktor kata, kalau ubat antibiotik untuk sakit gigi tu dah habis but still sakit lagi, kena jumpa doktor gigi pulak.. so maybe doktor gigi tu akan buat minor operation kat bahagian gusi yg tumbuh gigi bongsu tu.. doktor kata kena belah gusi tu untuk bagi gigi bongsu tumbuh tanpa rasa sakit.. dengar je macam tu terus rasa nak pengsan!!!

p/s: thanks pada sesiapa yg sudi cerita pengalaman tumbuh gigi bongsu walaupun kebanyakkan comment tu buatkan jantung aku berdegup kencang!!! doakan sakit aku cepat sembuh sebab x nak la buat minor operation!!!!!!



Wednesday, May 4, 2011

Gigi Bongsu Tumbuh


Dah 4 hari menderita sakit gigi.. sangat x selesa tapi cuba berlagak biasa.. apakah??

Sabtu hari tu aku start rasa sakit gigi.. puas fikir gigi mana yg buatkan aku rasa sakit.. yg pasti gigi kat bahagian belakang, berdenyut2 jer rasanya.. sekali tengok kat cermin, gusi tengah membengkak.. rupanya gigi geraham yg bahagian belakang nak tumbuh.. kebanyakkan kita panggil gigi tu gigi bongsu.. memang gigi ni adalah gigi yg last tumbuh..


Bila search tadi, dapat tau yg gigi bongsu ni memang akan tumbuh lingkungan umur kita 17 tahun hingga 35 tahun.. tapi ada jugak kes yg gigi bongsu tu x tumbuh2.. huhuhu


Kebanyakan kes yg aku baca memang bila gigi bongsu ni nak tumbuh, sakitnya agak lebih cikit.. sakit tu lebih cikit dari sakit nak tumbuh gigi yg lain sebab ruang untuk gigi tu tumbuh agak terbatas.. siap ada kes yg kena operation.. adoi!!!!!!!!! xmo la sampai operation, takut!!!


P/S: siapa ada pengalaman tentang gigi bongsu ni??


Tuesday, May 3, 2011

200 Bertuah!!!


Terima kasih Liya sebab sudi jadi follower yag ke 200 utk blog ni..

Alhamdulillah sebab masih ada yg sudi baca & singgah blog picisan macam aku ni.. aku hargai sangat2 semua comments, followers & silent readers kat blog aku.. even baru 200 followers tapi aku rasa happy sangat..

Macam yg aku janjikan dapat entri "menanti 200 follower", insyaAllah akan ada sesuatu untuk Liya.. tunggu tuan punya badan dapat sesuatu tu dulu baru aku bagitau kat blog ni yer..


Thanks Liya sebab sudi jadi follower yg ke 200 untuk blog Zana!! really appreciate it.. keep in touch dear..


Keed blogging guys!!


p/s: PC still rosak.. nak blogwalking pun belum berapa nak sempat.. hope ada kesempatan utk blogwalking, tinggalkan comment kat blog korang & reply semua comment korang..


Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...