Monday, December 30, 2013

Azam Tahun Baru 2014 - Blog Adieyza



Azam blog Adieyza ( http://adieyza.blogspot.com/ ) untuk tahun 2014.. blog pun nak ada azam kan? hehehe..

[/] Update sekurang-kurang 5 entry seminggu.. kiranya setiap hari bekerja akan ada entry baru.. kalau x ada cerita best, kita share jer apa2 yang bermanfaat.. hehehe.. janji blog ni "hidup" semula..

[/] Nak rajin blogwalking semula.. kalau ada yang sudi nak tinggalkan link blog untuk zana jenguk blog tu, meh bagi link blog korang.. nanti zana terjah blog korang & tinggalkan komen kat blog korang yer..

[/] Belajar untuk reply balik komen daripada pengomen.. yang ni memang payah jugak sebenarnya.. tapi nak jugak cuba sebagai tanda penghargaan kepada kawan2 blogger yang sudi singgah kat blog ni..

[/] Cuba untuk banyakkan review tentang apa2 sahaja produk, tempat menarik, makanan sedap, blogshop/kedai best & segala yang berkaitan dengan perkongsian.. secara tak langsung nak kurangkan membebel perkara2 yang x bawak faedah.. hehehe..

[/] Sebulan sekali cuba nak review beberapa blog yang best & boleh dijadikan panduan untuk blogger lain.. sekurang-kurangnya dapat jugak bantu blogger lain untuk dapat followers/rakan blogger yang baru.. 

[/] Awal tahun nanti la nampaknya baru nak update entry pergi bercuti di Colmar Tropicale Bukit Tinggi, Singapore & Melaka.. tak pe, kita mulakan awal tahun nanti dengan cerita pergi bercuti.. ambik mood untuk mulakan cuti2 untuk tahun 2014 pulak.. hehehe..

Harapnya azam ni bukan sekadar di mulut tetapi hakikatnya gagal dilaksanakan.. penat wei kena perli sebab ramai tegur dah lama x update blog.. nampak sangat diri sendiri x sayang dekat blog..

Love my blog so much!!!

Salam sayang untuk semua,
- Zana Adieyza -

Photobucket

Tuesday, December 24, 2013

Kenangan Aidiladha 2013 : Tema Warna Oren Jadi Pilihan



Hari Raya Aidiladha hari tu bertemakan warna oren.. ha, ngada nak bertema bagai kan? padahal raya sehari jer... but, being adieyza memang suka bertema dan bersedondon..

 
Turn tahun ni rumah Encik Adiey.. pagi2 makan rendang ayam mak mertua memang boleh buat baju raya jadi sendat.. hahha.. lepas solat raya, Encik Adiey dah follow ayah mertua untuk ibadah korban.. aku tinggal kat rumah asyiklah kena paksa makan dengan mak mertua.. hahahha..


Petang balik rumah abah mak.. sempat bergambar kejap.. since hanya aku & kakak yang nombor 4 jer yang ada, jadi gambar memang tak banyak.. raya tahun ni kan hari Selasa.. Isnin tu abang2 ipar aku semua keje, so masing2 tak dapat nak bercuti raya.. tapi mak tetap buat sambal kacang, nasi impit, kari ayam, rendang daging...


Sedondon tau mak & abah.. lama gak aku & encik adiey mencari baju sedondon untuk mak abah kali ni.. sebabnya aku gie beli dulu baju mak.. kalau beli baju mak dulu memang payah nak cari baju abah.. tapi kalau cari baju abah dulu senang jer nak cari baju untuk mak sebab baju perempuan banyak pilihan kan..

  

Raya tahun ni best sebab anak dara kitaorang dah makin bijak.. dah makin rapat dengan kitaorang.. dah makin becok bercakap.. seronok sangat layan karenah dia.. 



Paling best bila dia dah pandai panggil nama kitaorang.. so sweet!!! manja sangat tau anak dara sorang ni..


Raya tahun ni sempat belikan 2 pasang baju raya untuk dia.. sehelai tu dia yang pilih sendiri.. tengok tu, kecik2 dah pandai pilih baju sendiri.. hehehe.. Alya, jadi anak yang bijak & solehah yer sayang.. Acu sayang Alya.. mmmmuuaaaahhh!!!
  

"Album Hari Raya Aidilfitri & Aidiladha Zana Adieyza"
 
  Salam sayang untuk semua!!!

With love,
~ aDieyZa ~


Photobucket

Kenangan Merdeka Tahun 2013 : Kisah Anak Merdeka

Tahun 2013 sambutan Hari Merdeka lebih meriah buat keluarga aku.. setiap tahun pun sebenarnya boleh tahan meriahnya.. maklumlah abah kan anak merdeka.. lahir tepat2 pada 31 Ogos 1957..


Tapi tahun ni lebih meriah sebab Jabatan Penerangan Negeri Sembilan sudi untuk datang sambut birthday abah & sekali sambut Hari Merdeka kat rumah abah mak... siap panggil Pengarah Pejabat Penerangan Negeri Sembilan datang meraikan sekali.. memang best!

Nak tambah meriah lagi, Pejabat Penerangan N.S siap panggil orang RTM untuk buat liputan.. yang paling happy? dah tentulah abah! senyum meleret2 sepanjang hari..
 

Petang tu memang meriah sangat kat rumah.. ramai yang lalu lalang depan rumah dengan melaungkan "MERDEKA!".. memang orang kampung majoriti tau yang abah anak merdeka.. sebab tu masing2 lalu depan rumah mesti jerit merdeka!
 
Ramai gak yang datang rumah petang tu.. nasib baik juga semua makanan cukup.. sebab tak sangka ramai yang nak singgah kat rumah tu.. 



Masa liputan RTM, boleh pulak dia panggil aku untuk temuramah.. entah apa aku merepek.. hahahha.. tapi yang kelakarnya kitaorang tak tau pun bila keluar kat TV.. hahahaha..
 


Kek birthday abah disponsor oleh Jabatan Penerangan Negeri Sembilan.. abah sukalah sebab kek tu gambar bendera Jalur Gemilang.. abah tu kalau nampak bendera lain macam sikit semangatnya.. sebab tu sentiasa penuh bersusun jer bendera kat rumah tu..

 
Tahun ni merupakan tahun terakhir abah masuk Pertandingan Keceriaan Rumah Merdeka.. dah 3 tahun wakil Negeri Sembilan untuk peringkat Kebangsaan.. tahun ni jugak merupakan kali ketiga berturut-turut abah jadi JUARA PERTANDINGAN KECERIAAN RUMAH MERDEKA PERINGKAT NEGERI SEMBILAN.. 


Abah tak nak masuk lagi tahun depan sebab nak bagi laluan kat orang lain.. dan tahun ni memang rekod la sebab paling banyak abah masuk surat khabar dan masuk dekat TV1 & TV3.. Alhamdulillah..




Sememangnya semangat patriotik abah sukar untuk kitaorang adk beradik warisi.. cuma, kitaorang sentiasa sokong apa yang abah buat.. bila bendera dia lusuh, kitaorang cepat2 belikan untuk dia.. kalau dia mintak kitaorang bagi idea, sentiasa bersedia dengan idea untuk menceriakan rumah tu.. tak dapat buat sama macam abah buat, dapat bagi sokongan kat abah pun dah cukup bermakna..

  

Kalau nak tengok gambar penuh berkaitan rumah merdeka abah ni, boleh tengok dekat link ni

"Gambar Rumah Anak Merdeka Mohd Jumaro"
 
Salam sayang untuk semua!!!
 
With love,
~ aDieyZa ~
 
 
 
 
 
 
 
Photobucket

Wednesday, December 18, 2013

Entry Tertangguh - Singapore, Family, TTC, Shaklee & Melaka

Genap sebulan tanpa sebarang entry baru.. jadi marilah mulakan misi mengupdate kisah2 lampau.. hahaha.. nampak sangat selalu abaikan blog tersayang.. 

Try habiskan entry tahun 2013 sebelum tahun 2013 berakhir.. ambik aktiviti yang penting2 jer la kot.. yg remeh2 x payah la update.. tahun 2014 kita kasi gegar balik blog ni.. * harapnya azam ni akan terlaksana.. insyaAllah..

List entry yang rasanya penting & perlu diupdate:


- Kisah bercuti di JB & Singapore




- Kisah business Shaklee yg makin berkembang maju


 

- Kisah abah sebagai seorang anak merdeka 




- Kisah kawan2 TTC yg sentiasa berkongsi kisah suka dan duka



- Kisah Hari Raya Aidiladha




- Kisah bercuti di Melaka



InsyaAllah sedaya upaya akan update entry tertangguh ni sebelum tahun 2014.. harapnya lepas ni blog ni akan lebih bersinar seperti sebelum ni.. *macamlah sebelum ni berseri sangat kan.. hehehe...

Salam sayang untuk semua!!!

Photobucket

Monday, November 18, 2013

Maafkan Saya Wahai Blog & Rakan Blogger

Terlalu lama dibiarkan sepi.. terlalu lama dibiarkan sunyi.. 

"SORRY"



Aku tak pasti sama ada masih ada yang membaca blog ni atau tidak.. sebabnya dah terlalu jarang aku update.. aku sendiri tak pasti kenapa.. blogwalking? secara jujurnya dah lama sangat tak buat apa2 dengan dunia blog ni.. sorry sangat2 kat blog kesayangan & kawan2 blogger.. 

Lepas ni dah tak berani nak janji akan update selalu.. sebab dah banyak kali jugak janji dimungkiri.. jadi, aku hanya boleh cakap aku nak jadi macam dulu.. blogger yang selalu blogwalking & update entry2 baru (even kadang2 tu entry dah basi)..

Sayang sangat kan kalau dibiar begitu jer blog ni.. dah la kebanyakan kawan blogger dah jadi kawan rapat di dunia sebenar.. siap boleh bertepuk tampar.. siap boleh buat sitem barter bila aku beli produk business orang tu, orang tu pulak beli produk business aku.. bertegur sapa di tengah shopping complex seolah2 dah bertahun kenal padahal baru first time jumpa.. hebat kan dunia blog ni?

Apatah lagi dengan blog ni aku selalu rasa tenang.. tenang meluahkan perasaan.. tenang bila dapat berkongsi cerita.. tenang bila dapat menaip kisah hidup di blog tersayang ni..

Maafkan saya wahai blog tersayang.. terlalu banyak "hutang" saya pada kamu.. maafkan saya kerana mengabaikan awak.. :(


Maafkan saya wahai rakan blog tersayang.. terlalu banyak "hutang" blogwalking saya pada kamu semua.. maafkan saya kerana lama tak drop komen kat blog awak semua.. :(


Nota cinta: dah terlalu senyap.. jom kita kasi bising cikit blog ni.. tak setiap hari, seminggu sekali pun oklah kan? hehehe 

Photobucket

Tuesday, October 29, 2013

Kenangan Birthday Zana 2013

[Entry yg patut keluar 2 bulan lepas.. sila maafkan tuan blog sebab suka sangat tangguh entry]


Birthday tahun ni lebih best sebab disambut pada 4 hari raya.. sejak berkahwin, inilah kali pertama dapat sambut birthday di waktu siang.. hehehe... maklumlah, masa tahun pertama kahwin jatuh pada hari pertama puasa.. tahun kedua & ketiga berkahwin kena time puasa.. dan tahun ni baru berpeluang untuk sambut birthday waktu siang..



 
Kebetulan tengah raya lagi masa tu... so memang meriah sebab ramai adik beradik yang ada.. sambut dekat 2 rumah dengan 2 kek yang berbeza.. memang kenangan yang indah untuk dikenang..

 
Tengahari tu sambut kat rumah mak mertua.. bestnya bila menu tengahari tu ayam hutan yang diburu oleh ayah mertua pulak tu.. mak mertua masak lemak cili api pulak tu.. memang menggoda selera betul! masa ni memang lupa apa itu istilah diet.. dah kata tengah raya kan? hahaha..
 

Petang tu, adik2 ipar & biras ajak pergi karaoke pulak.. layankan jer.. orang nak belanja kan.. hehehe.. seronok sebab jarang dpaat luangkan masa bersama diaorang.. masing2 dah keje & berkeluarga, so masa berjumpa agak limited.. sekali dapat keluar sama2 memang meriah!


Malam, sambut birthday dengan keluarga sendiri pulak.. mak masak bihun goreng kesukaan aku.. 



Kek birthday malam tu sangat2lah sedap.. sampai sekarang teringat2.. tapi tak tau kek tu beli kat mana sebab orang yang sponsor tu main rahsia2 pulak.. hehehe... meriah sangat malam tu sampaikan kitaorang lepak2 makan sampai pukul 1 pagi..

 

Bab hadiah sebenarnya aku dapat seminggu awal sebelum birthday.. hehehe.. x aci kan? Encik Adiey bagi awal sebab kononnya aku boleh pakai masa raya.. walaupun aku x reti nak pakai DSLR, Encik Adiey belikan jugak DSLR tu.. yang bestnya, sampai sekarang aku reti pakai guna mood auto jer.. x reti nak sentuh2 yang lain.. hahaha..
 
27 tahun dah sebenarnya aku tahun ni.. tahun yang dulunya aku target untuk ada seorang anak... nama pun target.. lagi pulak tu target yang tak boleh dikawal & bergantung pada rezeki daripada Allah.. so, bila target tu belum tercapai, kita berdoa jer la agar target tu akan tercapai & dipermudahkan oleh Allah... insyaAllah, masanya akan tiba..
  
Salam sayang untuk semua!!!
 
With love,
~ aDieyZa ~
  
 
Photobucket

Monday, October 28, 2013

Kenangan Syawal 2013

Memandangkan Hari Raya Aidilfitri dah 2 bulan lebih berlalu, makanya kita x payah la nak sibuk citer panjang2 tentang raya tu yer.. kita letak gambar jer sebagai kenagan kat blog sendiri.. inilah padahnya bila tak reti nak update blog sendiri.. ampunkan saya blog tersayang.. hehehe..


Gambar family di pagi raya.. lengkap abah, mak, 5 adik beradik, 5 menantu & 15 cucu.. tahun ni extra special sebab semua ada pagi raya...


Family kak long memang tiap kali raya kat rumah abah mak.. sebab mak & ayah abang long dah lama meninggal dunia.. adik beradik jauh kat sabah & singapore..


Family kak ngah beraya sakan tahun ni.. maklumlah kak ngah ni susah nak dapat cuti raya.. dah 5 tahun rasanya tak dapat balik raya.. so, bila dapat cuti terus dia merayu2 kat abang ngah nak balik rumah abah mak.. hehehe.. 


Family kak uda memang tahun ni turn kat rumah abah mak.. family terbesar dalam adik beradik kitaorang.. anak lelaki sulung kak uda dah sama tinggi dengan ayah dia sendiri.. berdiri sebelah aku buat pandang2 bawah.. perli acu dia rendah la tu!!!


Family ateh tahun ni ngada2 tukar turn beraya.. tapi dia x heran pun tukar2 jadual balik raya.. sebab rumah mertua dia belakang rumah abah mak jer.. hahahha.. rumah dia sendiri jalan kaki 10 minit dari rumah mak dah boleh sampai.. apa ada hal tukar2 turn beraya.. hehehe..


Aku tahun ni memang turn rumah abah mak.. kitaorang memang follow betul turn2 ni.. tak boleh tukar2.. siap bahagikan berapa malam rumah abah mak, berapa malam rumah mertua.. kena adil! hehehe.. tahun ni puas hati aihhh.. dapat beraya tema warna pink!!!
  
Dah jadi acara wajib tiap tahun mesti nak ada gambar semua family.. nak lagi best, tiap tahun la bergambar berlatar belakangkan bendera.. maklumlah abah kan anak merdeka.. hehehe..
  

Beratur untuk salam-salam.. ada yang kata macam x ikhlas jer nak kena beratur utk mintak maaf.. macam kena paksa..
 

Tapi tradisi keluarga aku memang akan mintak maaf ikut turn.. bukan soal ikhlas tak ikhlas atau terpaksa.. tapi soal mengajar utk lebih meminta maaf & memaafkan.. bukan time raya jer kena mintak maaf kan..



Memang ikut turn.. drpd anak sulung, menantu sulung, sampailah cucu bongsu.. mengajar tentang budaya hormot yang mana lebih berusia.. part ni anak2 buah beratur ikut sape patut salam dulu ikut pangkat masing2.. dari sini boleh nampak yg diaorang tau mana yang patut diaorang panggil kakak dan mana yg patut dipanggil abang dan adik..

 
Beratur untuk duit raya.. masa ni lah abah kata aku yang paling untung.. padahal kalau ikutkan aku hanya beri 15 sampul duit raya tanpa dapat sampul duit raya untuk anak sendiri sebab belum ada anak.. tapi abah kata, tangan yang memberi lebih baik drpd tangan yg menerima.. sgt2 tersentuh..
   
Bergambar dekat rumah mertua pulak petang tu.. tak semua ada.. sebab ramai turn rumah mertua.. so siapa yang ada jer.. time ni sebenarnya dah kekenyangan sangat2.. terus rasa semua gambar nampak besar.. *alasan x logic padahal memang masa puasa tu memang berat naik bukannya berat turun.. hahaha..

 

Tahun ni sempat buat giliran beraya kat rumah member2 TTC.. seronok jugak dapat buat giliran ni.. selain dapat luang lebih banyak masa untuk berborak, dapat rasa banyak menu makan.. hahahha.. makan ajerlah yang diingatkan.. tahun ni kurang pergi open house.. tak tau kenapa sibuk sangat bulan tu...tu yang aku pelik naoe sejak lepas raya hari tu memang aku rasa macam pengurusan masa aku sangat2lah teruk! huhuhu...
 

Raya tahun ni kurang soalan tentang isu anak.. agak lega jugaklah.. kalau ada yang tanya pun, aku pandang Encik Adiey & dia yang tolong jawabkan.. malas la aku nak jawab2.. sebab takut aku terover emosi pulak.. bukan boleh caya sangat emosi aku kalau berkaitan isu anak ni...
 
Tak payah citer banyak sangat la eh.. ni sekadar nak ada cerita & kenangan dalam blog jer.. hahaha.. biarlah lambat drpd tak ada langsung kan?? hahaha... nanti kita buat edisi kenangan Hari Raya Aidiladha pulak eh..
 
Salam saying untuk semua!
 
With love,
~ aDieyZa ~

 
Photobucket

Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...